Frida Holleman
Leiden, 4 maart 1908 – 16 november 1999
Vanaf haar derde jaar kwam Frida jaarlijks naar Vlieland. Ze is er later vaak teruggeweest en heeft veel van Vlieland op papier vastgelegd.
Door ziekte was Frida Holleman genoodzaakt de middelbare school voortijdig te verlaten. Later bezocht ze de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar zij onder meer les kreeg van Henk Meyer. In die periode schilderde zij veel naaktfiguren. In 1930 ging ze aquarellessen volgen bij Stanhope Forbes in Cornwall, Engeland. Daarna ging ze in de leer bij Adrien Holy in Parijs. Hij leerde haar laag-op-laag te schilderen.
In 1939 ging ze naar Indië op familiebezoek. Ze was gefascineerd door alles om zich heen en maakte vluchtige werkstukken. Ze ontmoette daar Willem enMaria Hofker, een kunstenaarsechtpaar dat haar te logeren vroeg op Bali. Van Willem Hofker leerde ze nat-in-nat te schilderen. Van 1942-1945 werd ze geïnterneerd in de Japanse kampen Buitenzorg en Gedongbadak. Ze bleef tekenen en aquarelleren en overleefde de kampen. Na de oorlog kwam ze terug naar Nederland. Ze ging in Voorburg wonen en ging lessen volgen bij Jan van Heel aan de net opgerichte Vrije Academie in Den Haag. In die tijd werkte ze veel samen met Harm Kamerlingh Onnes. Ze exposeerde bij Pulchri Studio en bij Kunsthandel Liernur van Miep Eijffinger.
In de vijftiger jaren illustreerde zij samen met Rien Poortvliet het boek “Zo leeft de Hoge Veluwe” in opdracht van Unilever.
Hoewel ze ook in olieverf heeft gewerkt, ging haar voorliefde uit naar luchtiger werk. Krijt en aquarel waren hiervoor de favoriete technieken, die zij ook graag combineerde.
In 1998 ontving zij voor haar hele oeuvre van de gemeente Voorburg de Hofwijckprijs. Ze was toen 90 jaar. Een jaar later overleed ze.
Info: Wikipedia
Er is momenteel geen werk van haar in de collectie