Meijer, Jan

Geb.1927 Assen – overl.1975 Dieudonné (Fr.)

Jan Meijer vertok in 1949 vanuit Assen naar Frankrijk om nooit meer terug te keren. Vlak er voor had hij nog geexposeerd met zijn (mede-) Ploegleden J.Dijkstra, N.Werkman en J.Wiegers. Zijn abstrakte werk vond toen echter geen waardering in de ogen van de Groningers. Dit in tegenstelling tot de franse notabelen, waar zijn werk gretig aftrek vond. In 1953 werd het werk van Meijer opnieuw in Nederland geexposeerd in het Stedelijk Museum Amsterdam. Zijn werk was inmiddels opgenomen in vele museale collecties. Het museum Assen beschikt over een collectie van de schilder. Dit is niet voor niets; Meijer begon zijn carriëre met tekenen in het kamp Westerbork in 1943 waar hij geïnterneerd was. In 1944 ontmoette hij Hendrik N.Werkman ( de Ploeg) Na de oorlog maakte hij kennis met de poëet Evert Rinsema. ( de Stijl groep ) die hem op Mondriaan attendeerde en hem introduceerde in de Dada beweging. Hij vergezelde talrijke abstracte schilders zoals Fontana,Saura,Klein,Appel en Corneille. In 1960 ging hij in Dieudonné wonen , in een kerk die hij als atelier verbouwde. Zij werk heeft invloeden van Dubuffet.

Exposities: vanaf 1948 met De Ploeg bij Galerie van Lier en d’Eendt. Solo in Parijs bij Galerie Dina Vierny, in London bij Couper Gallery.

Musea: Den Haag Gemeente Museum, Assen, London ( Tate Gallery ), Parijs ( Mus.d’Art Moderne ).

Er is werk van deze kunstenaar in de collectie van AmstelArt. Bent u geïnteresseerd?. Stuur ons een berichtje en wij geven u informatie.